11. De Regels van het menselijk Gedrag

Vanouds is onderling gesprek en bezinning op de traditie onderdeel van het Joods Leerhuis. Ik wilde iedereen de gelegenheid geven hiermee kennis te maken door samen teksten te lezen van een van de interessantste figuren van het middeleeuwse Jodendom, Maimonides (1138-1204). In brede kring is hij bekend geworden door zijn filosofische werk (de Gids der Verdoolden), maar het Jodendom kent hem het beste uit zijn samenvatting van de wettelijke tradities, de Halacha, in de grote codex die hij de naam Mishne Tora (= herhaling van de wet) gaf.
Een van de traktaten uit de Mishne Tora wil ik dit seizoen gaan behandelen. Het traktaat Hilchot De’ot (= de Regels van het Gedrag) handelt over het juiste gedrag van de mens. Daarin bespreekt Maimonides uitgebreid de theorie en dagelijkse praktijk van de ideale omgang van de mensen onderling.
Naast een korte inleiding over Maimonides, lezen we het traktaat in de Nederlandse vertaling van dr. Albert van der Heide en bespreken we actuele zaken als:
– extreem gedrag en hoe men daarvan afkomt
– de invloed van de buitenwereld op het gedrag van een mens
– de omgang met vrienden en vreemden
– kritiek geven en vermanen bij verkeerd gedrag
– vrijheid van meningsuiting / persvrijheid
– wraak en wrok
Er staan dit najaar 6 bijeenkomsten gepland op de maandagavonden.
Begeleider:  ds. Harry Smit
Plaats:         Jeugdzaal van de Pelgrimskerk, Platboslaan 1, Burgh-Haamstede.
Data:           ma 30/09, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12
Tijd:            van 20.00 – 22.00 uur